Welkom – TUMI Ghana!

Aandacht voor de ‘kracht’ van TUMI Ghana
De komende tijd zal Share A Nice Day extra aandacht besteden aan Stichting TUMI Ghana. We vinden het erg leuk dat we via Danielle Leukel, werkzaam als marketeer voor Have A Nice Day-klant La Trappe Trappist, in aanraking zijn gekomen met dit mooie initiatief.

Foto boven:
Links Milou Lommelen, oprichtster en voorzitter
Rechts Danielle Leukel, vice-voorzitter

Danielle is een ware ambassadeur zoals we die zoeken. Via het ‘dagelijkse’ werk kom je soms iets meer te weten over mensen en hun passies, zo ook de energie en tijd die Danielle steekt in stichting TUMI Ghana. Deze stichting biedt nieuwe kansen aan anders kansarme jonge vrouwen in Kumasi, Ghana* door middel van opleiding. TUMI betekent kracht in de meest gesproken lokale taal van Ghana.

Een zelfvoorzienende visie
We spreken voor de eerste keer af met Danielle en TUMI-oprichtster en drijvende kracht Milou Lommelen. Snel wordt duidelijk dat Milou na haar afstudeerstage in Ghana verliefd is geworden op het land en haar inwoners, maar ook een heldere visie heeft ontwikkeld over hoe ze met name de jonge vrouwen in Kumasi wil helpen. “We moeten niet een stichting zijn die eeuwig afhankelijk is van giften, maar een zelfvoorzienend project”, zegt ze enthousiast.

“We moeten niet een stichting zijn die eeuwig afhankelijk is van giften, maar een zelfvoorzienend project”

Een droom misschien, maar het plan snijdt hout. “Met het project – Women Empowerment Center – bieden we de vrouwen een opleiding zodat ze daarna onafhankelijker kunnen leven en zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Dat is echt nodig, want zonder vaardigheden ziet hun toekomst er somber uit”, vervolgt Milou. In het Women Empowerment Centre is naast opleiding ook ruimte voor sexuele voorlichting en vrije toegang tot anticonceptie.

“Om het project te financieren komt er een hostel voor toeristen. Dit hostel genereert inkomsten om het Women Empowerment Center draaiende te houden. Producten zoals de tassen die in lessen worden gemaakt gaan we ook verkopen. Het Women Empowerment Centre zal gerund gaan worden door de lokale bevolking. Het moet van hen worden.”

 

 

Actie ondernemen!
Je moet het maar doen, net klaar met studeren en je volledig storten op het uitvoeren van je visie om anderen te gaan helpen. In een land waar zeker kansen liggen; Ghana groeit maar er liggen ook voldoende (bureaucratische) uitdagingen. In ons gesprek merken we geen greintje twijfel bij de dames; dit gaat slagen. Share A Nice Day kan niets anders dan zulke passie, onderbouwd met zo’n goede visie steunen. We love to Share Nice Days with TUMI Ghana.

danielle-en-milou

Wat gaan we doen?
Milou gaat begin 2017 voor onbepaalde tijd naar Ghana, en Danielle blijft met de Nederlandse teamleden hier het project ondersteunen. Alles staat in de startblokken!

Share A Nice Day gaat onder andere aan de slag met het aanvragen van een Google Grants budget voor Adwords. Vrijwilligers bij Have A Nice Day gaan daarmee ook een campagne inrichten. Tevens zullen we onze kennis inzetten om onder andere SEO advies te geven en daar waar gewenst onze kennis delen op andere vlakken.

Natuurlijk gebruiken we onze kanalen (en die van Have A Nice Day) om aandacht te vragen voor het project. Naast geld is aandacht ook zeker nodig; we zullen middels onder andere dit Blog Stichting TUMI Ghana een warm hart toedragen de komende tijd.
Ons steentje op financieel vlak zullen we tot de lente van 2017 ook proberen bij te dragen. Hiertoe gaan we ons netwerk, energie en creativiteit inzetten. TUMI Ghana heeft onder andere een generator nodig voor het hostel…..als je westerse toeristen wilt aantrekken, moet je natuurlijk wel ‘24/7 powered up zijn’ en dit is ook een vorm van ‘onafhankelijkheid’.

Welkom TUMI Ghana!
Meer over TUMI Ghana vind je natuurlijk ook op hun eigen website http://www.tumighana.org/

*Ghana is een land in West-Afrika dat ligt aan de Golf van Guinee. Het land grenst aan Ivoorkust, Burkina Faso en Togo. Engels is de officiële taal in Ghana. Dit is dus de voertaal op scholen en in het bedrijfsleven. Op straat hoor je echter weinig Engels, omdat Ghana veel kleinere, lokale talen kent. Twi is de meest gesproken taal in het hele land. Ook in de Ashanti-regio, waar Kumasi ligt, is dit de spreektaal.

 (in een volgend artikel introduceren we het tweede doel wat we de komende tijd steunen.)