Digital Nomad doneert tijd

“Ward van de Heuvel werkt bij Have A Nice Day als Online Marketeer. Nou ja, even niet fysiek, maar gewoon enkele 1000’den kilometers verderop in Azië. Tijdens zijn reizen en werk in de tropische landen schenkt hij ook aandacht aan broodnodige conservatie projecten. En met een passie voor duiken en de oceaan deelt hij in dit blog zijn ervaringen op dat gebied. Graag geven we via deze weg aandacht aan deze bijzondere ervaring en zijn werk daar.

Ward vertelt:

Hi there!
Leuk dat je even de tijd neemt om dit blogje over mijn ervaringen als Digital Nomad te lezen. Mijn naam is Ward van den Heuvel en ik ben nu 3 jaar werkzaam binnen de geweldige wereld van Online Marketing/advertising waarvan 11 maanden bij Have A Nice Day Online.
Ongeveer vijf maanden terug heb ik de stap genomen om locatie onafhankelijk te gaan werken. Ik werd Digital Nomad, ik reis rond en ik werk gebruikmakende van het feit dat internet ook in de tropische landen een flinke opmars heeft gemaakt. Ik kan werken, reizen en doe ook graag iets terug voor de natuur en maatschappij op de bestemmingen waar ik kom. Een prima balans!

Maar euh….Wat is een digital nomad?

‘’ Digital Nomad’s zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatieonafhankelijk uit te voeren. Tegelijkertijd leven ze een “nomadisch” bestaan door veel te reizen en op die manier optimaal gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen. Doordat een degelijke internetverbinding slechts een van de weinige noodzakelijkheden is voor hun beroep, kunnen ze vrijwel vanaf elke plek werken.’’ – Wikipedia

Klinkt allemaal leuk, maar hoe is het In Real Life?
Het is zeker even wennen als je eenmaal in Azië bent. Ik vloog op Bangkok en ben direct naar Koh Tao gegaan (midden Thailand). Internet is daar ongeveer 500 kbps en voor noodgevallen had ik een SIM-kaartje met 2 Mbps.
Zeker de eerste twee weken had ik nogal last van FOMO (Fear Of Missing Out) en ben dan ook lekker gaan feesten naast de dagelijkse bezoeken aan viewpoints op het eiland en het duiken. Doordat ik maar twee dagen in de week werk, en toch wat sociale contacten wil hebben, verblijf ik ook gewoon in hostels. Nadeel is dan wel dat ik makkelijk wordt meegezogen in de feeststemming van travelers/vakantievierders die in een paar dagen tijd zoveel mogelijk willen doen op het eiland.
Qua bestemmingen probeer ik zo kieskeurig mogelijk te zijn. Landen als de Filipijnen, Vietnam en Cambodja staan er om bekend erg slecht internet te hebben, dus deze moet ik helaas skippen.

Tijd doneren tijdens het reizen
Maar het is niet zo dat ik in mijn vrije tijd nu alleen maar aan het feesten ben. Tijdens het reizen doneer ik ook graag mijn tijd om lokaal wat te helpen.

Afval verzamelen
Graag help ik met het schoonhouden van het strand (beach clean-ups), of door speciaal een duik te maken in het thema van opruiming (Sea clean-ups). Best erg hoeveel troep je vindt, van visnetten tot tal van blikjes en flesjes. Maar het ergste zijn nog de plastic tasjes. In Zuid-Oost Azië zijn ze echt verliefd op plastic, bij alles wat je koopt doen ze een tasje. Wanneer dit tasje in de zee terecht komt en rond drijft lijkt het sterk op een kwal, en laat dit nu net iets zijn wat schildpadden graag eten..

Schildpadden
Daarnaast heb ik in Cherating (Maleisië) ook meegeholpen met de conservatie van de schildpadden populatie. Dit kan je doen door mee te helpen met eieren tellen en deze te verkassen naar een veiligere plek. In Azië zijn schildpadden eieren namelijk een delicatesse en voor één ei wordt al snel een Euro betaald (wat veel geld is voor ze, zeker als een schildpad 60 tot 90 eieren legt in een nest).
Ook help ik door de schilden van de schildpadden schoon te maken. Lang niet alle parasieten op de huid en het schild worden door Cleaner-fish verwijderd. Dus wanneer de schildpadden aan land zijn om eieren te leggen geven we ze ook direct een grondige inspectie op deze beestjes en schelpjes.
Maar het mooiste is om in de nacht de baby schildpadden vrij te laten in de zee. Dit doen we in de nacht omdat er dan minder meeuwen en andere vogels actief zijn, waardoor de kans op overleving voor de nieuwe generatie groter is.

Koraal
Ook heb ik geholpen met het versterken van de huidige koraal riffen. In Tioman (Maleisië) hebben ze speciaal ontworpen rekken in de zee om stekjes voor koraal te maken. Om ze zo goed en gezond te houden verwijder ik dan het ‘’zee-stof’’ zodat ze maximaal kunnen groeien. Daarnaast knip ik ook stekjes zodat ze daarna sneller doorgroeien als twee stukjes.
Wanneer er genoeg stukjes zijn worden deze in een bundel geplaatst bij de rest in het kunstmatige rif. Op deze manier kunnen ze de belangrijke schakel in het ecosysteem vervullen. Door voor veel kleine zeedieren en vissen bescherming bieden, maar ook door golven te bufferen waardoor corrosie op de kusten minder is.

Conclusie
Dus al met al biedt het Digitale Nomaden leven mij de mogelijkheid om verschillende passies uit te oefenen én mijn steentje bij te dragen bij super gave activiteiten. In een werkweek reis ik, ontmoet ik nieuwe mensen, probeer ik als het even kan te duiken, lokaal te helpen met de conservatie van de natuur én mag ik ook nog eens werken met leuke klanten voor een gaaf Nederlands (digitaal) marketing bureau, Have A Nice Day